i samarbeid med

Talent møter mentor: Utstillingslykke for Ingvar

2020 Ingvarkollasj 22.6.png
22.06.2020 Egil Hofsli (tekst) Ingrid Almås (foto)

MENTORHJELP: Til høsten skal Ingvar Wik Høgås være med på Talent møter mentor med Kjell Erik Killi-Olsen. Men han har allerede fått god hjelp fra den kjente kunstneren.

VÅGÅMO: Ingvar Wik Høgås (19) fra Trondheim er plukket ut til å delta på Talent møter mentor med Kjell Erik Killi-Olsen kommende høst. Men allerede sist helg fikk Ingvar verdifull hjelp fra den kjente kunstneren. 

For da utstillinga Vågåsommar 2020 åpnet sist helg, med Håkon Bleken og Kjell Erik Killi-Olsen og mange andre kjente trønderkunstnere som utstillere, var også Ingvar Wik Høgås på plass, invitert av nettopp Killi-Olsen, som bor på gården Sandbu i Vågå og som var initiativtakeren til utstillinga. Ingvar gjorde lykke som utstiller, og ser fram til å få mentorhjelp av den meget anerkjente og kjente kunstneren fra samme by som seg selv.

Ingvar forteller til kulturskolebanken.no at nå er han så inspirert at han bare vil hjem for å male. Han har allerede mottatt bestillinger på bilder. 

NRK var på plass under utstillingsåpninga, og det ble blant annet laget innslag med Ingvar Wik Høgås og Killi-Olsen.

Det var stappfullt av folk på prestegården da utstillinga Vågåsommar 2020 åpnet. Utstillinga er i regi av Kjøpmannsgata ung kunst (K.u.k.) som Killi-Olsen er grunnleggeren avHåkon Bleken er hovedutstiller og 20 andre kunstnere stiller ut alle typer kunstverk, maleri, grafikk, skulpturer og installasjoner på den gamle prestegården i Vågå. Dette er den første utstillingen Killi-Olsen arrangerer i Vågå. Foruten Bleken, Killi Olsen og Wik Høgås, er blant annet Julie Ebbing, Egil Bauck-Larssen, Sverre Koren Bjertnes, Therese Myran, Anne-Karin Furunes og Marius Amdam blant utstillerne.

Mer informasjon på utstillingas facebookside her

Talent møter mentor

Ingvar og de seks andre ungdommene som er utvalgt til denne runden av Talent møter mentor får et unikt tilbud, muliggjort av et samarbeid mellom Nordea og Norsk kulturskoleråd. For disse sju vil høsthalvåret 2020 – om ikke koronapandemien gjør at planer må skyves på – by på to samlinger. 

Første samling finner sted i Killi-Olsens hjemby, Trondheim, på tidlighøsten. Samlinga vil selvsagt inneholde samtaler mellom talentene og mentoren. Det blir felles måltider samt et verksted der det blir mulighet for praktisk arbeid med mentoren til stede. Videre vil Killi-Olsen ta ungdommene med til noen kunstutstillinger og -institusjoner i Trondheim, slik at de sammen kan oppleve kunst laget av ulike kunstnere, Killi-Olsen inkludert.

I tillegg til samlinga med Killi-Olsen i Trondheim, vil dette Talent møter mentor-prosjektet rommer et samlingspunkt til. Planen er at den skal finne sted senere høsten 2020*, og vil finne sted i Oslo. Der vil deltakerne få en unik mulighet til å stille ut egen kunst på Nordea-huset, et kontorbygg som rommer en unik og svært omfangsrik kunstsamling.

*) Merk: Denne samlinga er utsatt til våren 2021, pga. koronapandemien.

På Nordea-huset vil kunsttalentene i tillegg til å få stille ut egne verk, få nyte godt av et program med relevante foredrag samt omvisning i kunstutstillingen m.m.

Mentorordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for deltakerne. Her skal ungdommene få hjelp til å finne sin egenart og sin vei videre. Den påtroppende mentoren ser oppdraget som både spennende og gjevt. Talent møter mentor er et konsept som inngår i samarbeidet Norsk kulturskoleråd har med Nordea gjennom Nordea-prosjektet KUL-TUR. Dette prosjektet fokuserer kulturskolenes formidling og framføring av kunst og kultur i lokalsamfunnet.

De sju unge kunstnerne som skal få mentorhjelp fra Killi-Olsen er ...

  • Aurora Blom-Pedersen (14) fra Trondheim, Trøndelag
  • Frida Olsen Fagersand (19) fra Oslo
  • Ingrid Fidjestøl (16) fra Førde, Sunnfjord
  • Ingebrigt Flor (18) fra Orkland, Trøndelag
  • Ingvar Wik Høgås (19) fra Trondheim, Trøndelag
  • Jakob Lundgren-Meland (15) fra Trondheim, Trøndelag
  • Elias Rokhaug (17) fra Eidsvoll, Viken

Vil gjøre noe for yngre kunstnere

For de utvalgte ungdommene venter altså et eksklusivt møte med en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Kjell Erik Killi-Olsen fra Trondheim er kjent for sitt fritt fabulerende billedspråk, som eksperter mener har aspekter både fra primitiv billedkunst og dagens gategrafitti. Killi-Olsen omtales som en kunstens popstjerne, men han er tydelig på at han ønsker å gjøre en innsats for yngre kunstnere. Noe han nå vil gjøre overfor de ungdommene som skal få møte ham gjennom en ny runde med Talent møter mentor.

– Jeg vet jo hvor viktig det er for en ung kunstner å bli sett, sier Kjell Erik Killi-Olsen. – Jeg håper å bidra til at vi i gruppen får en menneskelig, kollegial dialog og et ditto samvær. Med gode diskusjoner. Jeg skal møte ungdommene med respekt og lytte til dem, forsøke å fange opp hva de selv er opptatt av. Jeg skal presentere dem for kunst – også min egen.

Les også: Dette er Talent møter mentor

Norsk kulturskoleråd

Egil Hofsli

Redaktør for nettstedet kulturskolebanken.no.