i samarbeid med

Talenter innen klassisk musikk kan få mentorhjelp av Catharina Chen

2020 Catharina Chen Foto Nikolaj Lund.jpg
01.09.2020 Egil Hofsli (tekst) Nikolaj Lund (foto)

CATHARINA CHEN SOM MENTOR: Fiolinisten Catharina Chen skal gjennom Talent møter mentor dele av sin kunnskap med unge musiker som spiller strykeinstrument.

TRONDHEIM: Høsten 2020 vil et utvalg unge musikere som spiller strykeinstrument få et unikt tilbud, muliggjort av et samarbeid mellom Nordea og Norsk kulturskoleråd: De vil få mentorhjelp av den kjente fiolinisten Catharina Chen. Ungdom i alderen 15-19 år fra hele landet kan nå søke om plass i Talent møter mentor.

– Det er en ære å få lov til å være en mentor for de unge. Mitt mål er å kunne bidra med det jeg har lært igjennom min karriere og dele mine erfaringer. Det viktigste for meg er å kunne bringe frem det unike i hver deltaker, og at vi sammen skaper ren spilleglede, sier Catharina Chen.

For de utvalgte ungdommene vil høsten by på spennende og eksklusive møter med en av Norge fremste fiolinister. Hvis koronasituasjonen tillater det, blir det en fysisk fellessamling i Oslo fra fredag 30. oktober til søndag 1. november. Går ikke det, vil denne bli erstattet av ei samling på internett. Uansett hvilken form samlinga får: I forkant av denne vil deltakerne få individuelle nettmøter med Catharina Chen, der de vil få både undervisning og råd. Tanken er at de skal stille forberedt til samlinga, der samspill vil stå i fokus.

Samling med samspill, felles musikkopplevelser og gode samtaler

Innholdet i samlinga er foreløpig ikke helt i boks, men i tillegg til et hovedfokus på samspill, jobbes det med å legge til rette for en felles konsertopplevelse og annet innhold som foreløpig er hemmeligstemplet. Deltakerne vil også få opplæring i å bruke sosiale medier på en bra måte for unge musikere. Videre blir det felles måltider og gode doser sosialt samvær.

Catharina Chen (35) fra Oslo er kjent som en av landets beste fiolinister innen klassisk musikk. Hun har vært solist med alle de store norske orkestrene, samt orkestre i både Kina og USA. Hun er – som en av tidenes yngste – første konsertmester ved Den Norske Opera & Ballett. Hun begynte å spille fiolin som femåring, og har fått opplæring og utdanning ved Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole samt ved Temple University, USA. Senere har hun hatt en karriere med mange høydepunkt, som har gitt henne mange glitrende anmeldelser og gjeve priser og æresbevisninger.

– Har du hatt noen i ditt liv som har hatt en mentorrolle i forhold til deg?

– Absolutt! Jeg har hatt mange mentorer og rollemodeller i mitt liv. En som alltid har vært der er selvfølgelig min pappa, Ting Zu Chen. Men jeg har også hatt fantastiske lærere som Alf Richard Kraggerud og Stephan Barratt-Due, som virkelig har stått på, funnet og dratt frem den unike «magien» i meg, slik de gjør med alle sine elever. Jeg synes det er viktig å ha en å kunne sparre med, noen å dele tanker med. Også i dag har jeg har en person som fungerer som en mentor for meg.

– Viktig å leke med musikken

– Hva vil talentene få fra deg om de er så heldige å bli med som deltakere i Talent møter mentor Catharina Chen?

– Jeg ønsker å formidle viktigheten rundt det å leke med musikken. Musikk er et universelt språk som kan røre og glede mennesker i alle aldre og spektre. Det kan fort bli litt alvorstynget i vår bransje, jeg vil derfor bidra til å løsne opp stemningen og komme i kontakt med barnet i oss selv – som jo er fantastisk og kunne jobbe med nettopp de unge!

– Bare noen få ungdommer får delta i dette Talent møter mentor med deg. Har du noen råd å gi andre unge som drømmer om å nå langt med sin kunst og sin kultur, bli betydningsfulle og anerkjente utøvere og få til noe à la det du har gjort?

Det er en tøff vei å gå, men en nydelig en. Man må nok gjennom noen opp- og nedturer for å samle seg nok erfaringer, det er jo det livet handler om. Personlig har jeg blitt mye bedre til å lytte til meg selv, og finne ut hva som er viktig for meg, og intensjonen bak musikkformidlingen min. Lytt alltid til intuisjonen din, den tar aldri feil.

Del av Nordea-prosjektet KUL-TUR

Talent møter mentor er et konsept som inngår i samarbeidet Norsk kulturskoleråd har med Nordea gjennom Nordea-prosjektet KUL-TUR. Dette prosjektet fokuserer kulturskolenes formidling og framføring av kunst og kultur i lokalsamfunnet.

Mentorordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for deltakerne. Her skal ungdommene få hjelp til å finne sin egenart og sin vei videre.

Søknadsfrist: 22. september

Søknadsskjema for Talent møter mentor Catharina Chen fins på kulturskoleradet.no her

Søknadsfrist: 22. september 2020. Presisering av aldersgrensa: Søkerne må være i alderen 15-19 år ved søknadsfristen.

Antall deltakerplasser: I utgangspunktet ser en for seg seks-åtte deltakere. Hvis gode grunner tilsier det, kan antallet bli noe høyere. Chen skal være med i utvelgelsen, og vil velge repertoar ut fra hvem som blir med i prosjektet.

Egenandel, dokumentasjon, søknadstekst

Egenandel: Om det blir en fysisk samling i Oslo, vil det bli en egenandel på 1900 kroner per deltaker. Denne dekker reise, mat og overnatting.

Dokumentasjon: Alle søkere må legge ved tre-fire lydfiler/videoopptak av seg selv. Det er ønskelig om disse omfatter ulike stilarter.

Selv om Talent møter mentor-prosjektet er en del av samarbeidet mellom Norsk kulturskoleråd og Nordea, er det intet krav om at søkeren er kulturskoleelev.

Tilbakemelding om en får delta eller ikke, vil hver søker få innen ei uke etter søknadsfristen er ute.

Innen 20. september vil alle søkere få tilbakemelding om at de får deltakerplass eller ikke.

Spørsmål om programmet kan rettes til rådgiver Ingrid Almås i Norsk kulturskoleråd: Telefon: 995 17 031, e-post: ingrid.almas@kulturskoleradet.no.

Les også: Søknadsskjema finner du på kulturskoleradet.no 

Les også: Beskrivelse av Talent møter mentor som konsept

Les også: Mer om Catharina Chen på nettstedet catharinachen.no

 

 

Norsk kulturskoleråd

Egil Hofsli

Redaktør for nettstedet kulturskolebanken.no.