i samarbeid med

Unge talenter kan få breakeren Daniel Grindeland som mentor

2021 Daniel Grindeland - foto Aleksander Ramsland 9.9.jpg
2021 Daniel Grindeland - foto Aleksander Ramsland 9.9.jpg
11.10.2021 Egil Hofsli (tekst) Aleksander Ramsland (foto - dansebilde) Thor Brødreskift (foto - portrett)

OSLO: Nå er det mulig for unge dansere å søke Talent møter mentor med Daniel Grindeland, som i flere år har vært en av landets beste breakere. Et utvalg ungdom i alderen 1518 år vil i november få et eksklusivt møte med Grindeland, i form av en Talent møter mentor-samling i Oslo. I forkant av samlinga vil de utvalgte dessuten få hvert sitt digitale møte med sin mentor. 

– Å være mentor for ungdom som driver med dans er et ufattelig stort ansvar, og jeg gleder meg veldig til å møte ungdommene og komme i gang, sier Daniel Grindeland, som for øvrig er uttatt til VM i breaking i Paris i desember i år.

Denne Talent møter mentor-samling vil foregå på Scandic Olympiatoppen Sportshotell i Oslo. 

Se Daniels appell til unge dansere:

– Hva vil talentene få fra deg om de er så heldige å bli med som deltakere i Talent møter mentor Daniel Grindeland?

– For dem jeg skal være mentor for ønsker jeg først og fremst at vi kan skape en trygg arena hvor talentene tør å spørre, prøve og feile. Samholdet er viktig og vi er alle i dette for å utvikle oss som utøvere, så å heie på hverandre vil være alfa omega for å skape en god prestasjonskultur.

Jeg ønsker å lære dem om det profesjonelle virket som dansekunstner, både øvingen som ligger bak, arbeidsmoralen, det administrative arbeidet, økonomi og det å skille seg ut i mengden. Samtidig ønsker jeg å dele av egne erfaringer om hva som har gitt meg mest glede gjennom kunstnerskapet og forhåpentligvis kan det gi dem det samme! 

Talent møter mentor-samlingen med Daniel Grindeland i Oslo 19.21. november.

Talent møter mentor er en del av Nordea-prosjektet KUL-TUR, som Norsk kulturskoleråd og Nordea samarbeider om. Mentorordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for deltakerne. Her skal ungdom i alderen 15–18 år – med eller uten kulturskoletilknytning – få hjelp til å finne sin egenart og sin vei videre.

Daniel startet med breaking i 2005. I dag jobber 24-åringen som frilanser og er medlem av Absence dansekompani. Uttrykket til Daniel er basert på dans, akrobatikk, eksplosivitet og historiefortelling. Selv sier han at målet er å formidle kunst, og spre glede og dybde gjennom dansen til mennesker i alle aldersgrupper.

– Har du hatt noen i ditt liv som har hatt en (tilnærma) mentorrolle i forhold til deg?

– Jeg startet å breake på et kurs hos Absence crew, de var engasjerte og veldig inkluderende. Jeg fikk lov å bli med på treninger sammen med dem etter bare et par øvinger på kurset. Fem år senere ble jeg med i Absence og har vært en del av dem siden. Som ungdom var jeg ikke sikker på hva jeg ønsket å gjøre, bare at det måtte være fysisk og ikke ha for mange regler. Da jeg kom på breakekurs hos Absence lærte de meg å utvikle meg som danser i den retningen jeg selv ønsket. I starten var det triksene som appellerte, men etterhvert ble jeg mer glad i fotarbeidet nede på gulvet også var det ikke akkurat spesifikt hva man gjorde, men hvordan man gjorde det. Det vi breakere kaller for stil. For meg betydde Absence samhold, glede og utfordringer, alt som skal til for å utvikle seg.

I løpet av sin karriere som danser har Daniel blant annet jobbet for og ved Nordland teater, Den Nationale Scene, Riksteatret, Festspillene i Bergen, Dansens hus Stockholm og Chateau Neuf. Han har reist på europaturné og har vært aktør på mer enn tusen forestillinger i Den kulturelle skolesekken.

Vinner av gjeve konkurranser og priser

Daniel Grindeland har også vunnet flere konkurranser og priser for sitt engasjement som danser både kommersielt og kunstnerisk. Han har flere ganger vært norgesmester og har vunnet Raw Circles Europe. Han har blitt nominert til årets danser av Norges danseforbund i 2018 og 2019. Han ble nummer to i Norske Talenter 2014 og vant Mitt dansecrew på TV 2 sammen med Absence og Fingern. Han er den eneste breakeren som har mottatt en longepokal fra Idrettsforbundet. Nå satser han for fullt mot gull i den nye OL-grenen breaking i 2024.

I den dansekunstneriske verden har Daniel sammen med Absence vunnet Gullsekken for beste produksjon i Den kulturelle skolesekken, Skolesekkprisen i Nord-Trøndelag, Fringe Excellence Award og Rampeløkten.

Daniel har også erfaring med administrative roller som bla regi, produsent, koreografi, prosjektkoordinator, økonomi og markedsføring.

Han brenner for å spre dansen og har holdt verkstedere gjennom hele karrieren. Han har blant annet deltatt med danseverksteder under oppbyggingen av Afghan National Theatre i Kabul og i frivillige organisasjoner i Colombo, Sri Lanka og Sao Paolo, Brasil.

Daniel har base i Oslo, men jobber over hele landet.

– Bare noen få ungdommer får delta i dette Talent møter mentor-prosjektet. Men mange barn og unge som holder på med dans ser opp til deg og lytter til det du har å si. Har du noen råd å gi unge som drømmer om å nå langt med sin kunst og sin kultur, som drømmer om å bli betydningsfulle og anerkjente utøvere, som selv drømmer om å få til noe à la det du (allerede) har gjort?

 – Til alle barn og ungdommer der ute som drømmer om å bli betydningsfulle utøvere: Den viktigste egenskapen du kan tilegne deg, det er engasjement. Å være engasjert vil si at du bryr deg! Engasjer deg i deg selv, menneskene rundt deg og kunsten din. Engasjement bringer en positiv energi rundt deg og den smitter du til alle du møter på din vei. Det kan være på bussen, skolen, øving eller når du står på scenen. Jeg har spilt forestilling med 16 stk i salen og jeg har spilt for over 7000, men uavhengig av hvor mange det er i salen så skal min neste forestilling alltid være den beste! Og så ofte jeg kan går jeg ut og møter publikum, gir high fives og takker for at de kom og så på. Kanskje det møtet med den lille gutten får ham til å ville begynne å breake? Eller kanskje det bare var gøy med en high five? Uansett så ønsker jeg at han skal gå derfra med en positiv opplevelse! 

Lykkes også som foredragsholder

I tillegg til å utmerke seg som en av landets ypperste breakere, har Daniel opparbeidet seg et ry for å være en engasjerende foredragsholder med faglig tyngde, sterk tilstedeværelse og mye energi. Med sin bakgrunn som "problembarn" fra skoletida og nå som ledende innen sitt dansefelt, holder han foredrag rundt temaene motivasjon, disiplin og engasjement. 

Les også: Mer om Talent møter mentor som prosjekt

Norsk kulturskoleråd

Egil Hofsli

Redaktør for nettstedet kulturskolebanken.no.