
MENTORHJELP: Ingrid Fidjestøl og Ingebrigt Flor er to av sju unge kunsttalent som nå skal få nyte godt av å ha Kjell Erik Killi-Olsen som mentor.
OSLO: Nå er det klart hvilke sju, unge kunsttalent som gjennom Nordea-prosjektet KUL-TUR skal få mentorhjelp fra den anerkjente kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen. De sju er ...
- Aurora Blom-Pedersen (14) fra Trondheim, Trøndelag
- Frida Olsen Fagersand (19) fra Oslo
- Ingrid Fidjestøl (16) fra Førde, Sunnfjord
- Ingebrigt Flor (18) fra Orkland, Trøndelag
- Ingvar Høgås (19) fra Trondheim, Trøndelag
- Jakob Lundgren-Meland (15) fra Trondheim, Trøndelag
- Elias Rokhaug (17) fra Eidsvoll, Viken
Tror det blir inspirerende og lærerikt
– Jeg håper at jeg gjennom Talent møter mentor vil få gode råd som kan hjelpe meg å forbedre kunsten min. I tillegg tror jeg at det å møte andre kunstnere – både de andre ungdommene og spesielt Kjell Erik Killi-Olsen – kan være veldig inspirerende og lærerikt, sier Ingrid Fidjestøl (bildet) fra Førde.
Hun har tegna så lenge jeg hun huske. Flere i familien hennes maler eller tegner, og Ingrid mener at grunnen til at hun ble så interessert i kunst, er hennes mor.
– Hun holder også på med tegning og maling, noe som har hatt mye å si for at jeg fortsatt driver med kunst i dag. Det jeg liker med visuell kunst er at du har full kontroll over det du lager, og ingen kan si at det er feil. Du får full frihet til å gjøre hva du vil, og det er en unik måte å dele tankene sine på. Jeg er ikke den mest utadvendte personen, så for meg er kunst ofte en bedre måte å utrykke meg på, sier 16-årige Ingrid fra Sunnfjord. Hun har ikke noe ønske om å bli kunstner.
– Jeg ønsker å lage kunst for meg selv, og ikke for at andre skal like det. Mitt mål innen visuell kunst er å utvikle meg mest mulig og å bruke kunst til å utrykke meg når andre former blir vanskelige, sier Ingrid Fidjestøl.
Klar for å lære mye
Også Ingebrigt Flor (bildet) fra Fannrem i Orkland har store forventninger til det han skal være med på.
– Noe av det jeg venter å få som utbytte av Talent møter mentor, er å lære ting jeg ikke kunne eller kjent til fra før, og kanskje lære meg noen nye måter å gjøre ting på. Jeg venter også å få mange fine opplevelser jeg kommer til å huske for resten av livet. Som det å bli kjent og venn med noen med samme interesse.
Ingebrigt har holdt på med visuell kunst i litt over ti år. Han har vært elev ved kulturskolen i Orkland, tidligere Orkdal. – Jeg har alltid likt å lage ting og utvide kreativiteten min. Jeg tror at visuell kunst ble mitt kunstutrykk fordi jeg alltid har kunnet fortsette å eksperimentere i denne formen og har fortsatt å utvikle meg. Noe av grunnen til dette er lærerne jeg har og har hatt på kulturskolen. Det jeg liker så godt med visuell kunst, er at det ikke er noe fasitsvar, det er jeg selv som bestemmer.
Den 18-årige trønderen har et mål om å bli kunstner på heltid. – Det hadde vært helt topp å kunne leve av det jeg liker å gjøre mest her i verden, som er å lage ting andre liker å se og undre seg over, sier Ingebrigt Flor.
Talent møter mentor
Ingrid, Ingebrigt og de fem andre ungdommene som er utvalgt til denne runden av Talent møter mentor får et unikt tilbud, muliggjort av et samarbeid mellom Nordea og Norsk kulturskoleråd. For disse sju vil høsthalvåret 2020 – om ikke koronakrisa gjør at planer må skyves på – by på to samlinger.
Første samling finner sted i Killi-Olsens hjemby, Trondheim, på tidlighøsten. Samlinga vil selvsagt inneholde samtaler mellom talentene og mentoren. Det blir felles måltider samt et verksted der det blir mulighet for praktisk arbeid med mentoren til stede. Videre vil Killi-Olsen ta ungdommene med til noen kunstutstillinger og -institusjoner i Trondheim, slik at de sammen kan oppleve kunst laget av ulike kunstnere, Killi Olsen inkludert.
I tillegg til samlinga med Killi-Olsen i Trondheim, vil dette Talent møter mentor-prosjektet rommer et samlingspunkt til. Planen er at den skal finne sted senere høsten 2020, og vil finne sted i Oslo. Der vil deltakerne få en unik mulighet til å stille ut egen kunst på Nordea-huset, et kontorbygg som rommer en unik og svært omfangsrik kunstsamling.
På Nordea-huset vil kunsttalentene i tillegg til å få stille ut egne verk, få nyte godt av et program med relevante foredrag samt omvisning i kunstutstillingen m.m.
Vil gjøre noe for yngre kunstnere
For de utvalgte ungdommene venter altså et eksklusivt møte med en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Kjell Erik Killi-Olsen fra Trondheim er kjent for sitt fritt fabulerende billedspråk, som eksperter mener har aspekter både fra primitiv billedkunst og dagens gategrafitti. Killi-Olsen omtales som en kunstens popstjerne, men han er tydelig på at han ønsker å gjøre en innsats for yngre kunstnere. Noe han nå vil gjøre overfor de ungdommene som skal få møte ham gjennom en ny runde med Talent møter mentor.
– Jeg vet jo hvor viktig det er for en ung kunstner å bli sett, sier Kjell Erik Killi-Olsen. – Jeg håper å bidra til at vi i gruppen får en menneskelig, kollegial dialog og et ditto samvær. Med gode diskusjoner. Jeg skal møte ungdommene med respekt og lytte til dem, forsøke å fange opp hva de selv er opptatt av. Jeg skal presentere dem for kunst – også min egen.
I hjembyen Trondheim er Killi-Olsen i ferd med å bygge kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K) Også i dette prosjektet, som har en prislapp på drøye 170 millioner kroner, er Killi-Olsen svært bevisst på at dette skal gagne unge kunstnere. Det nye kunstsenteret på rundt 3300 kvadratmeter skal blant annet romme utstillingslokaler, kunstverksteder, scene, serveringslokaler samt en skulpturpark på taket. Denne satsingen var en klart medvirkende faktor til at Killi-Olsen i 2019 ble tildelt Trondheim kommunes kulturpris.
Inngår i Nordea-prosjektet KUL-TUR
Talent møter mentor er et konsept som inngår i samarbeidet Norsk kulturskoleråd har med Nordea gjennom Nordea-prosjektet KUL-TUR. Dette prosjektet fokuserer kulturskolenes formidling og framføring av kunst og kultur i lokalsamfunnet.
Mentorordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for deltakerne. Her skal ungdommene få hjelp til å finne sin egenart og sin vei videre. Den påtroppende mentoren ser oppdraget som både spennende og gjevt.
Les også: Dette er Talent møter mentor